Steden en dorpen in de Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard ligt in de Provincie Zuid Holland met een grootte van ruim 170 km². Het is een gebied dat wordt omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist. 'Krimp' betekent rivierbocht, en een 'waard' is een geheel door rivieren omgeven stuk land. Voor het eerst wordt melding gemaakt van dit gebied in documenten in het jaar

De Krimpenerwaard vormt het groene hart midden in de economisch belangrijke Zuid-Hollandse Delta tussen de Hollandsche IJssel en de Lek tussen de gemeenten in de Randstad in de regio Midden-Holland (Gouda) en naast de stadsregio Rotterdam. De bewoners van de dorpen en steden in de waard zijn al eeuwen elkaars buren.

Sinds januari 2015 zijn er nog maar twee gemeenten in de Krimpenerwaard, de gemeente Krimpen aan den IJssel en de gemeente Krimpenerwaard. Een nieuwe kennismaking is op zijn plaats.

Deze nieuwe kennismaking geeft u een opeenvolgend beeld van de gemeente Krimpen aan den IJssel en de elf dorpen en steden in de Krimpenerwaard die deel uit maken van de gemeente Krimpenerwaard, t.w. Berkenwoude, Bergambacht, Ammerstol, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak, Haastrecht, Vlist, Stolwijk, Schoonhoven.

overzichtskaart van de Krimpenerwaard

kaart krimpenerwaard

 

Aan de rand van de Krimpenerwaard vindt u steden als Gouda en Schoonhoven, maar ook Rotterdam ligt op een steenworp afstand. Combineer uw bezoek eens met een bezoek aan de stad Delft, de Keukenhof of de Molens op Kinderdijk.
zo ziet u: Ook in de buurt van de Krimpenerwaard is van alles te beleven.

 

Gemeente Krimpenerwaard

 

De gemeente Krimpenerwaard is op 1 januari 2015 ontstaan uit een fusie van de gemeenten Bergambacht, Ouderkerk, Nederlek, Schoonhoven en Vlist.

De nieuwe gemeente heeft 54.142 inwoners en een oppervlakte van ruim 160 km2.
Met als belangrijkste kenmerken ruimte, rust en groen vormt de nieuwe gemeente een aantrekkelijke plaats om in te wonen, te werken en te recreëren. Het vormt daarmee een oase van rust in een stedelijk gebied.

Tot de fusie behoorde tot de gemeente:

Bergambacht de kernen Berkenwoude, Bergambacht en Ammerstol
Nederlek de kernen Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek
Ouderkerk de kernen Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak
Vlist de stad Haastrecht en de kernen Vlist en Stolwijk
Schoonhoven

 

Gemeentewapen

Toelichting op het wapen:

In 2015 heeft het college van burgemeester en wethouders een officiële adviesaanvraag voor een nieuw wapen ingediend bij de Hoge Raad van Adel. In februari 2016 heeft Koning Willem-Alexander bij Koninklijk Besluit het nieuwe wapen van de gemeente Krimpenerwaard goedgekeurd. Op 29 maart 2016 is het nieuwe gemeente wapen officieel gepresenteerd door waarnemend burgemeester Bruinsma.

In het wapen komen  de meest markante symbolen uit de vijf voormalige gemeentewapens terug.
Het gaat hierbij om: de leeuw van Schoonhoven, het kasteel van Vlist (Haastrecht), de ster van Ouderkerk (Gouderak) en de drie wassenaars van het geslacht Van Polanen (Bergambacht, Nederlek en Ouderkerk).

Het wapen is verleend bij Koninklijk Besluit van 1 februari 2016. De officiële omschrijving luidt: ‘Gevierendeeld; I in zilver een leeuw van sabel; II in keel een kasteel van goud, bestaande uit drie gekanteelde torens met afgeknotte daken, verbonden door muren, de middelste toren hoger dan de beide buitenste; III in keel een ster van goud; IV in zilver drie wassenaars van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels’.
De Hoge Raad van Adel beschikt over het auteursrecht op de registertekening.

De gemeente Krimpenerwaard heeft het exclusieve recht het wapen te voeren.
( Dit wapen is niet vrij te gebruiken, bij gebruik van deze uiting altijd eerst contact opnemen met de gemeente)

 
 
 
 
 
 
 

Beknopt geschiedenisoverzicht per kern

       

Ammerstol

 

Bergambacht

 

Berkenwoude

 

 

             
       

Krimpen aan de Lek

 

Ouderkerk aan de IJssel

 

Gouderak

   
             
       
Lekkerkerk  

Schoonhoven

 

Vlist

   
             
       

Stolwijk

 

Haastrecht

 

Krimpen aan de IJssel

   


Buurtschappen per kern

De diverse kernen kennen elk hun eigen buurtschappen, allen met hun eigen geschiedenis.
Wilt u meer weten? Klik hieronder naar de bijbehorende teksten.
 

 
       

Vlist

 

Bergambacht

 

Berkenwoude

 

 

             
       

Krimpen aan de Lek

 

Ouderkerk aan de IJssel

 

Gouderak

   
             
       

Stolwijk

 

Haastrecht

 

Krimpen aan de IJssel

   
             
         

Lekkerkerk

 

Schoonhoven

 

 

 

(Bronvermelding bovenstaande teksten)

Voor hen die meer over dit gebied willen weten:

historie Niko Jongerius Streekmuseum Krimpenerwaard

Cultuurhistorisch erfgoed Krimpenerwaard

Nieko Jongerius over de Krimpenerwaard

Streekmuseum voor de Krimpenerwaard

     

 

 

Boeken;

krimpenerwaard  

Fotoboek Krimpenerwaard: “ Hollandse luchten en landschappen in de polder”

Wijde landschappen, indrukwekkende wolkenpartijen, een prachtig ondergaande zon. De Krimpenerwaard grossiert erin. Je zou het kunnen vergelijken met de landschapsschilderijen van Hollandse meesters in de Gouden Eeuw.

Voor deze uitgave heeft de Lekkerkerkse fotograaf Eppo Notenboom de mooiste landschappen en indrukwekkendste luchten bij elkaar gezocht. De titel is dan ook ‘Hollandse luchten en landschappen in de polder’. De van RTV Rijnmond bekende weerman Ed Aldus geeft zijn intrigerende wijsheden over het weer bij al die luchten. Dat is waar Ed Aldus en Eppo Notenboom elkaar vinden: de fascinatie voor de natuur en alles wat zich daarbij in de lucht afspeelt.

Het luxe boek met harde kaft kost € 19,75 en is verkrijgbaar via de boekhandel, bol.com en www.watermerk.eu  Als u via de site bestelt en de code “ UitindeWaard”  vermeldt worden er geen verzendkosten berekend. Het boek telt 128 pagina’s en 248 kleurenfoto’s. 

   
   

 

 

       

 

  • cadeaubonwebsite